Heks


Myten

Myten forteller oss at hekser er kvinner som er venn med djevelen, flyr på sopelime og utfører magi.

Dette er bare tøys.

Fakta

Både kvinner og menn kan være hekser.

Vi vet at hekser oppstod ca. 500 år før Kristus på de britiske øyer. På denne tiden fantes det et folk, eller en kult om du vil, som mente de var synske. De kunne se verden på en annen måte ved å gå inn i en slags transe.

Dette folket ble kalt «druider». Druidene var splittet i to grupper. En del av dem mente at verden skulle leses «som den er», og ikke gjennom transe. Denne gruppen kalte seg selv hekser. Uenighetene mellom de to gruppene førte til det vi i dag kjenner som heksekrigene, som raste gjennom Europe i flere hundre år.

I dag er druidene et utdødd folk, men heksene lever fortsatt blant oss. Heksene har likevel ikke hatt det lett. I den mørke middelalderen ble de nemlig forfulgt og brent på bål. Selv om et fåtall av de som ble brent faktisk var hekser, er dette fortsatt et kollektivt traume blant heksene i dag.

Psykologi og fysiologi

Hekser bærer på et voldsomt sinne mot alt de opplever som uekte og falskt. De har et voldsomt behov for å rive ned og ødelegge for å vise frem sannheten. Dette fører ofte til at heksene kan havne i trøbbel, og legger derfor heller legge bånd på seg selv. Dette ender som regel med en overdrevet falsk godhet.

Å legge bånd på seg har selvsagt en pris, og heksene sprekker gjerne når ingen ser dem. De fleste internettroll er hekser, ikke troll som mange tror. Nær sagt all hærverk som ungdom har fått skylden for gjennom tidene, er utført av hekser.

Når heksene hele tiden må holde igjen sinnet sitt, ender det av og til med at de eksploderer og får umenneskelige krefter. Hvorvidt denne kraften er et gode eller onde, og om den kan eller bør kontrolleres, har vært en konflikt hos heksene helt siden druide-tiden.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s