Nisse

 

Myter

I gamle dager trodde mange at nissen bodde i fjøset og passet bondens dyr. Dersom nissen ikke fikk mat eller følte seg dårlig behandla,  kunne han eller hun behandle dyrene og  menneskene på gården dårlig.

Fakta og historie

De fleste samfunn har sine egne nisser, også Norge. I nissens tilfelle er myten faktisk ikke så veldig langt unna sannheten.

Da det ble færre små gårdsbruk rundt om i Norge, måtte nissene flytte fra fjøsene, og de lever nå blant oss andre. Men dette har ikke vært lett for nissene. Utsagnet «du kan ta nissen ut av fjøset, men ikke fjøset ut av nissen» brukes nedsettende om dette folket i Norge i dag. Nissene levde under en slags slave-lignende tilstand i fjøsene, hvor de var avhengige av småbrukernes velvilje for å overleve. Dette mønsteret har fulgt nissene, og fremdeles i dag har ingen nisse klart å bryte ut av dette mønsteret. Nissene venter fortsatt på den første nisse-generasjonen som skal foreta klassereisen og få føle seg bra med seg selv.

Psykologi og fysiologi

At nissene ennå ikke har klart klassereisen «ut av fjøset», som de selv sier, er deres store sorg og tragedie. Nissesamfunnene i Norge er preget av mye fattigdom og sosiale problemer, og de lever ofte i utkanten av de store byene hvor det er billig å bo.

På grunn av dette har nissene så lavt selvbilde at de faktisk blir små, i fysisk forstand, når de føler seg ekstra sett ned på. For å unngå dette velger mange nisser å tøffe seg, og nissene er derfor overrepresentert i kriminal-statistikker og som dropouts i skolen.

Men det er egentlig overhodet ikke noe galt med nissene, de har bare kommet inn i et ekstremt dårlig mønster. Nissene snakker selv om den kommende Nissens Tid hvor de skal tre ut av skammens skygge og se seg selv som likeverdige alle andre.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s